PUBLICITATE
Calendar OrtodoxSarbatori

Sărbătoare mare în Calendarul Ortodox. Cui trebuie să-i spui azi ”LA MULȚI ANI!”

PUBLICITATE

Sărbătoare mare în Calendarul Ortodox. Sfanta Mucenita Tatiana diaconita este pomenita in calendarul crestin ortodox si in calendarul greco-catolic la data de 12 ianuarie.

Sărbătoare mare în Calendarul Ortodox. Cui trebuie să-i spui azi ”LA MULȚI ANI!”

Calendar ortodox 12 ianuarie. Sfanta Mucenita Tatiana a trait la Roma in timpul imparatului Alexandru Sever (223-235). A facut parte dintr-o familie nobiliara, care avea credinta in Hristos, dar o ascundea din cauza persecutiilor impotriva crestinilor. Desi ocupa functii inalte in administratia romana, fiind in trei randuri consul, tatal Sfintei Tatiana isi pastra in taina credinta crestina.

Sfanta Tatiana a crescut in casa parintilor ei cu bunacuviinta si cu frica de Dumnezeu, invatand cu bucurie tainele dreptei credinte. Ajungand la varsta casatoriei, Tatiana n-a voit sa se casatoreasca, ci vietuia in curatie, cu dragoste crestineasca. Astfel, aceasta a ales sa traiasca in curatie si in dragoste fata de Hristos, rugandu-se ziua si noaptea, ajutandu-i pe cei bolnavi si nevoiasi. Pentru virtutile ei a fost aleasa in slujba de diaconita a Bisericii din Roma.

Sf Tatiana. Desi imparatul Alexandru nu era un prigonitor — se spune ca mama sa, Iulia Mamia, era crestina—, in timpul lui au avut loc multe persecutii anticrestine, ordonate de prefectii sai. Intr-una din aceste persecutii a fost prinsa si Sfanta Tatiana. Aceasta a marturisit ca este crestina, a fost prinsa si dusa in templul zeului Apolo.

Sfanta s-a rugat lui Dumnezeu si idolul a cazut la pamant, sfaramandu-se, precum si o parte din templu. Atunci, din porunca mai marilor cetatii a fost supusa la chinuri cumplite: Dar toate le-a indurat cu putere de sus, de parca nu simtea nici o durere, si, cu toate ca era schingiuita de prigonitori, propovaduia neincetat celor de fata despre puterea si chemarea Mantuitorului, incat multi pagani veneau la credinta in Hristos. De aceea, au poruncit sa fie decapitati sfanta si tatal ei.

Calendar ortodox 12 ianuarie. In prezent, capul Sfintei Mucenite Tatiana se afla in Catedrala mitropolitana din Craiova. Moastele sfintei au ajuns de la Roma la Niceea si apoi la Biserica „Sfintii Apostoli” din Constantinopol. Dupa ce Constantinopolul a cazut sub turci (1453), in timpul domniei lui Neagoe Basarab, boierii Craiovesti au adus capul Sfintei Mucenite Tatiana, impreuna cu moastele Sfantului Grigorie Decapolitul, la Manastirea Bistrita, in judetul Valcea.

Calendar ortodox 12 ianuarie. Dupa reorganizarea Mitropoliei Olteniei (1950-1955), capul Sfintei a fost depus la Episcopia Ramnicului si apoi la Catedrala mitropolitana „Sfantul Dimitrie” din Craiova, scrie activenews.ro.

PUBLICITATE
Tag-uri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close