PUBLICITATE
Calendar Ortodox

Când pică Paştele 2020! Românii vor avea mai multe zile libere

PUBLICITATE

Când pică Paştele 2020. Dacă vrei să știi când pică Paştele ortodox şi catolic în 2020 atunci tot ceea ce ai de făcut este să citești materialul următor. În primul rând trebuie să știi că Paştele este o sărbătoare a cărei dată este variabilă şi în jurul căreia sunt fixate și alte sărbători, precum Rusaliile.

Când pică Paştele ortodox şi catolic în 2020!

Există o regulă după care se calculează ziua exactă. Aceasta a fost stabilită la Sinodul Ecumenic de la Niceea, în 325 e.n. Astfel, Paştele Ortodox este sărbătorit, în fiecare an, în duminica imediat următoare lunii pline de după echinocţiul de primăvară.

Atenție! Dacă această duminică se suprapune Paştelor iudeilor (14 Nisan – a şaptea lună a anului ecleziastic şi prima lună a anului civil în calendarul ebraic), sărbătoarea va fi mutată în duminica următoare.

Românii vor avea mai multe zile libere

Judecând după aceste detalii Pastele ortodox 2020 pică în data de 19 aprilie, iar Pastele catolic 2020 se sărbătorește în 12 aprilie. Sărbătoarea Paştelui este momentul în care prăznuim “omorârea morţii, sfărâmarea iadului şi începătura altei vieţi veşnice şi săltând îl lăudam pe Mântuitorul, pe cel unul binecuvântat şi preamărit, Dumnezeul părinţilor noştri”.

Ca acest lucru să se întâmple cu adevărat şi în noi este nevoie ca sa zicem “fraţilor şi celor ce ne urăsc pe noi şi să iertăm toate pentru Înviere şi aşa să strigam: Hristos a înviat din morţi cu moartea pe moarte călcând şi celor din morminte viaţă dăruindu-le”

Un alt detaliu interesant este acela că Postul Paștelui adică postul dinaintea Învierii Domnului, este cel mai lung şi mai aspru dintre cele patru posturi de durată ale Bisericii Ortodoxe. De aceea, în popor, este numit, în general, Postul Mare şi aduce aminte de postul de 40 de zile ţinut de Mântuitor înainte de începerea activităţii sale mesianice.

În general, preoţii şi scriitorii bisericeşti privesc acest post ca pe o instituţie de origine apostolică. În primele trei secole, durata şi felul postirii nu erau însă uniforme peste tot. Astfel, după mai multe mărturii, unii posteau numai o zi, în Vinerea Patimilor, alţii două zile, adică în vinerea şi sâmbăta de dinainte de Paşti, alţii trei, o săptămână sau chiar până la şase săptămâni.

În ce privește un calendar al zilelor libere, trebuie să știm că prima este data de 17 aprilie, atunci când este, de fapt, vinerea Mare. Pe 19 aprilie, duminică, e Paștele ortodox, dar liber este și pe 20 aprilie, luni, a doua zi de Paște.

După aceea, următoarea zi liberă de la stat este cea de 1 mai, dată care pică într-o vineri, atunci când se sărbătoresște Ziua Muncii

PUBLICITATE
Tag-uri

Articole asemanatoare

Back to top button
Close