PUBLICITATE
Calendar OrtodoxSarbatori

Calendar ortodox: sâmbătă, 4 ianuarie 2020. Este mare Sărbătoare, uite ce nu e bine să faci!

PUBLICITATE

Calendar ortodox 4 ianuarie. Biserica Ortodoxă îi pomenște în primul weekend a anului 2020 pe cei 70 de Apostoli aleși de Mântuitorul Isus Hristos pentru a-i trimite la propovăduire. Așadar, sâmbăta aceasta, pe 4 ianuarie, sunt pomenți Apostoli precum Luca, Iacob, Marcu, Tadeu, Narcis sau Carp.

Calendar ortodox pentru sâmbătă, 4 ianuarie 2020

Potrivit Scripturii Sfântul Evanghelist Luca a scris că Isus Hristos a mai ales alți Apostoli în afară de cei 12 pe care îi avea lângă Dânsul. Domnul nostru a ales așadar alți șaptezezi (și doi) de apostoli mai mici și i-a trimis câte doi înaintea sa la propovăduire.

Sfântul Evanghelist Ioan spune că foarte mulți dintre cei 70 de Apostoli s-au îndepărtat de Domnul Isus Hristos, dar și unul dintre cei 12. Asta s-a întâmplat înainte ca Hristos să fie răstignit pe cruce. La scurt timp după Înviere în ceata celor 11 Apostoli a ajuns și Matia revenind astfel la 12.

O parte din cei 70 de Apostoli au căzut din credință

Istoria spune că cei 70 de Apostoli au îndurat chinuri și prigoniri în numele credinței și pentru propovăduirea cuvântului lui Isus Hristos. Însă unii dintre apostolii de la început au căzut din credință și din apostolie.

Printre apostolii care și-au pierdut titulatura se numără Nicolae, nemernicul antiohian, Figel, Hermogen şi Dimas. Pe de altă parte sunt și apostoli care au fost trecuți sub tăcere de Sfânta Biserică. Deși sinaxarul lunilor îi numește apostoli ei nu sunt pomenți în Biserică. Aceștia sunt Timotei, Ţiţ, Epafras, Arhip, Ahila, Olimp, Codrat, Ahaic.

Calendar ortodox 4 ianuarie. Cine sunt cei 70 de Apostoli pomeniți pe 4 ianuarie

De asemenea, printre cei 70 de Apostoli mai sunt amintiți Sfântul Iosie sau Iosif, numit Varsava şi Iust, Sfântul Tadeu, Sfântul Anania, Sfinții Filip, Prohor, Parmena, Nicanor, Timon, Sfântul Narcis, Sfântul Gaius, Sfântul Sosipatru sau Sfântul Clement.

Ce nu este bine să faci azi, 4 ianuarie:

    • să te cerți sau să porți dușmănie cuiva
    • să dai cu împrumut din casă, pentru că vei rămâne așa tot anul
    • să nu dai cu mătura prin curte, că dai afară bunăstarea casei
    • să nu te ții de promisiunile făcute, că vei fi considerat neserios tot anul
PUBLICITATE
Tag-uri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close