PUBLICITATE
Sarbatori

Mâine este zi mare în CALENDARUL ORTODOX. Este prăznuit un mare Prooroc al Vechiului Testament. Cui trebuie să-i spui ”La mulți ani”

PUBLICITATE

Mâine este zi mare – Pe data de 17 decembrie este praznuit Sfantul Prooroc Daniel si este dezlegare la vin si ulei.

Sfantul Prooroc Daniel se tragea din semintie imparateasca, din semintia lui Iuda si a trait cu 460 de ani inainte de Hristos. Daniel inseamna, in evreieste, „Dumnezeu este judecatorul meu”.

Cand Ierusalimul a fost cucerit de imparatul babilonean Nabucodonosor, Daniel a fost dus impreuna cu regele Ioachim al iudeilor si cu alti tineri iudei, intre care si trei prieteni ai sai: Anania, Azaria si Misail in robia babiloniana (597-538 i.Hr.).

Pentru a si-i apropia pe iudei, imparatul Nabucodonosor a poruncit mai marelui palatului sau, sa-i invete carte si limba haldaica pe cei mai reprezentativi dintre tinerii acestui neam aflat in robie. Nabucodonosor vroia sa faca din ei slujitori credinciosi tronului. Le-a fost schimbat si numele: Daniel a fost numit Baltazar, Anania — Sedrah, Azaria — Abdenago, iar Misail — Misah.

Mâine este zi mare – Cartea Sfantului Prooroc Daniel

Cartea Sfantului Prooroc Daniel cuprinsa in Vechiul Testament arata ca Daniel si prietenii sai tineau foarte mult la legea parinteasca. Desi aveau dreptul sa manance si sa bea din masa imparatului, ei s-au hranit cu mancaruri de legume ca sa nu se pangareasca. Dumnezeu le-a rasplatit curatia cu intelepciune si frumusete.

Datorita intrigilor slujitorilor babilonieni, care i-au spus imparatului Nabucodonosor ca cei trei prieteni ai Sfantului Prooroc Daniel au refuzat sa se inchine unei statui ridicata de imparat, cei trei tineri Sfinti: Anania, Azaria si Misail au fost aruncati intr-un cuptor incins, insa Dumnezeu i-a ocrotit si focul s-a prefacut in roua (Daniel III, 17).

Sfantul Prooroc Daniel era cunoscut pentru darul de a talmaci visele. In Vechiul Testament, cartea care ii poarta numele cuprinde talcuirea viselor ultimilor doi regi ai Babilonului, Nabucodonosor si Baltazar, precum si vedenia Sfantului Prooroc Daniel despre timpul care va trece pana la venirea lui Mesia, descoperirea despre vremurile din urma ale omenirii, despre Antihrist si invierea mortilor.

Dupa cucerirea Babilonului de catre regele Darius I al persilor (anul 518 i.Hr.), Sfantul Prooroc Daniel nu s-a intors in tara cu fratii sai iudei pentru ca n-a vrut sa-i lase singuri pe cei care nu puteau pleca.

Noul cuceritor, tot din cauza intrigilor celor din jurul sau, a fost nevoit sa porunceasca ca Sfantul Prooroc Daniel sa fie aruncat intr-o groapa cu lei, insa Dumnezeu a avut grija de robul sau si leii nu s-au apropiat de el (Daniel VI, 17-29).

Sfantul Prooroc Daniel a trait aproape 90 de ani si a fost ales de Dumnezeu sa sustina poporul evreu pe langa stapanitorii sai si sa faca cunoscut printre pagani pe adevaratul Dumnezeu.

Daniel si cei trei tineri au murit in vremea imparatului Atic. Sfantul Prooroc Daniel se numara intre cei patru mari Prooroci ai Vechiului Testament, impreuna cu Sfintii Isaia, Ieremia si lezechiel.

PUBLICITATE
Tag-uri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close