Puterea Psalmului 142
Puterea Psalmului 142 – Un psalm al lui David; când fiul său îl urmărea. Acest minunat Psalm se regăseşte în slujba Utreniei şi de asemenea la începutul Acatistelor. Este un Psalm care face parte din rugăciunile începătoare şi este urmat de Psalmul 50. Psalmul 142 ne aminteşte de Judecata de Apoi. Din acest motiv, când Utrenia este săvârşită seara în timpul Privegherii, în mănăstiri se sting luminile din biserică, în afară de lumina de la analog de unde cântăreţul sau călugărul citeşte psalmii rar şi cu înţeles duhovnicesc.
Această rugăciune tămăduieşte rănile sufletelor şi aduce grabnică însănătoşire. Îngrijeşte pe cel bolnav şi păstrează sănătos pe cel care nu-i atins de boală.
Psalmul 142: spune-l și tu!
“Doamne, auzi rugăciunea mea, ascultă cererea mea, întru credincioșia Ta; auzi-mă, întru dreptatea Ta. Să nu intri la judecată cu robul Tău, că nimeni din cei vii nu-i drept înaintea Ta. Vrăjmașul prigonește sufletul meu și viață mea o călca în picioare; facutu-m-a să locuiesc în întuneric că morții cei din veacuri.
Mâhnit e duhul în mine și inimă mea încremenită înlăuntrul meu. Adusu-mi-am aminte de zilele cele de demult; cugetat-am la toate lucrurile Tale, la faptele mâinilor Tale m-am gândit. Tins-am către Tine mâinile mele, sufletul meu că un pământ însetoșat. Degrabă auzi-mă, Doamne, că a slăbit duhul meu. Nu-ți întoarce fața Ta de la mine, ca să nu mă asemăn celor ce se pogoară în mormânt. Fă să aud dimineața milă Ta, că la Tine mi-i nădejdea.
Arată-mi calea pe care voi merge, că la Tine am ridicat sufletul meu. Scăpa-mă de vrăjmașii mei, că la Tine alerg, Doamne. Învață-mă să fac voia Ta, că Tu ești Dumnezeul meu. Duhul Tău cel bun să mă povățuiască la pământul dreptății. Pentru numele Tău, Doamne, dăruiește-mi viață. Întru dreptatea Ta scoate din necaz sufletul meu. Fă bunătate de stârpește pe vrăjmașii mei și pierde pe toți cei ce necăjesc sufletul meu, că eu sunt robul Tău.
Amin”
***
Toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu şi folositoare. De aceea a fost scrisă de Duhul pentru toţi oamenii, ca fiecare să luăm din ea, ca dintr-un spital obştesc al sufletelor, tămăduirea pentru propria noastră boală. Că spune Scriptura: Tămăduirea va pune capăt marilor păcate. Altele ne învaţă Profeţii, altele Cărţile istorice, altele Legea, şi altele felul de sfătuire al Pildelor. Cartea Psalmilor însă cuprinde ce este folositor din toate: profeţeşte cele viitoare, ne aduce aminte de faptele istorice, dă legi pentru viaţă, ne învaţă cele pe care trebuie să le facem. Şi, ca să spun pe scurt, Cartea Psalmilor este o vistierie obştească de învăţături bune, dând fiecăruia, după sârguinţa lui, ce i se potriveşte. (Sfântul Ierarh Vasile cel Mare)
***
Psaltirea odihnește oamenii de toate vârstele. Desigur. Psaltirea este insuflată de Dumnezeu, este scrisă cu dumnezeiască luminare, de aceea are noime atât de puternice și de adânci. Poti să-i aduni pe toți teologii și filologii, dar nu vor fi în stare să facă nici măcar un psalm cu astfel de noime. Iar dacă să zicem că ar face ceva, atunci ar fi ca o floare de hârtie. David era fără carte, dar cu câtă profunzime a scris! Se vede limpede că l-a povățuit Duhul lui Dumnezeu. (Cuviosul Paisie Aghioritul)