PUBLICITATE
Sfaturi duhovnicesti

Fără harul lui Dumnezeu, actul medical este un chin…

PUBLICITATE

Medicul neurochirurg de reputație internațională, Ștefan Mindea, absolvent al Universității Stanford, cel mai tânăr șef de secție din istoria acestei universități, a fost hirotonit preot, în a doua zi de Rusalii, la Mănăstirea „Văcăreștii Noi” din comuna Lumina, județul Constanța. Hirotonia a avut loc în cadrul Sfintei Liturghii oficiate de Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie.

“Religia transcende știința, merge dincolo de știință, dar știința poate să facă începutul inteligibil al credinței. De aceea, iată, aici, cu adevărat, se vor întâlni știința și credința. Și s-au întâlnit astăzi în cel care a primit taina hirotoniei întru preot: un medic iscusit, cel mai tânăr neurochirurg din Statele Unite și profesor universitar și, iată, adus aici din chemarea credinței, prin părintele de vrednică pomenire Iustin Pârvu. De n-ar fi fost acest părinte, pr. Ștefan Mindea n-ar fi fost astăzi aici. Prin canon a venit.

Citeste aici si cateva vorbe intelepte de la Parintele Calistrat!

Credința are niște precepte foarte precise. E mai puternică decât știința, pentru că e mai veche. Dumnezeu este și al științei, și al înțelepciunii. Știința vine de la Dumnezeu. Unii oameni de știință cred că ei au descoperit știința. Nu, știința Îi aparține întâi lui Dumnezeu. Și, iată, o știință atât de vie a putut să fie împreunată cu o credință atât de autentică cum au românii.

A spune că Pr. Mindea este un câștig este un cuvânt prea ușor. Este sublim!”, a spus astăzi, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, după hirotonirea preotului Ștefan Mindea.

La rândul său, preotul Ștefan Mindea a fost întrebat cum și-a dorit să devină preot și cum va îmbina cariera de medic cu cea de slujitor al lui Dumnezeu – ”Cred că pe parcurs a venit ca un har al lui Dumnezeu. Cred că aceste două domenii merg mână în mână. Dacă ne gândim și din punct de vedere istoric, cei leproși erau trimiși la preoți. Biserica noastră e plină de sfinți care vindecau. Orice boală trupească are și o boală sufletească și, din acest motiv, consider că la modul ideal, fiecare medic ar trebui să fie și preot. De aceea, îmi doresc să încerc să vindec sufletele oamenilor, în primul rând.”

Ștefan Mindea a precizat că în calitate de arhidiacon a slujit cât de des a putut la parohia Bisericii “Nașterea Maicii Domnului”, din Constanța, respectiv miercuri, vineri, sâmbătă și duminică, după care mergea la sala de operații. “Am avut timp până acum și nu văd cum nu aș putea face asta de-acum înainte. Mă rog bunului Dumnezeu ca mereu să mă însoțească”, a spus preotul Mindea.

“Fără harul lui Dumnezeu, actul medical este absolut un chin. Am avut anumite momente în care lucrurile au mers foarte greu și am avut alte momente încât cele mai complexe cazuri se desfășurau așa de frumos și natural”, a mărturisit Ștefan Mindea.

Dr. Ștefan Mindea a înființat prima secție de Neurochirugie minim invazivă și chirurgie oncologică spinală la Universitatea Stanford, fiind cel mai tânăr șef de secție din istoria acestei universități. Timp de 5 ani consecutivi a fost premiat în Top 5 ca fiind unul din cei mai buni neurochirurgi al Universității Stanford. După 35 de ani petrecuți în SUA, dr. Ștefan Mindea a decis să se întoarcă în România, împreună cu soția și cei 6 copii ai săi, stabilindu-se la Constanța.

În prezent, dr. Mindea tratează și operează la Constanța, iar, de astăzi, va fi și ierarhul unei mănăstiri nou construite, în comuna Lumina, din județul Constanța.

”Mă voi strădui să apăr Sfânta Biserica, păzind-o de defăimare și de dezbinare. În caz contrar voi suporta consecințele canonice. Așa să-mi ajute Dumnezeu!”, a spus medicul neurochirurg, la depunerea jurământului preoțesc.

Anul trecut, părintele diacon Ștefan Mindea a primit din partea Preasfințitului Părinte Ignatie al Hușilor distincția Crucea Episcopală „pentru lucrarea foarte intens desfăşurată în slujba vindecării semenilor”.

În interviul acordat pentru revista Lumea Credinței, neurochirurgul Ștefan Mindea a vorbit despre rolul credinței în viața sa și a evidențiat că rugăciunea îi oferă siguranţă, îi dă putere şi astfel rămâne ancorat în relația lui „statornică cu Bunul Dumnezeu”.

”Credinţa în Hristos este esenţa vieţii, legătura cu Dumnezeu fiind esenţială pentru existenţa noastră ca oameni. Haideți să facem un exercițiu de imaginație și să vedem dacă viața în afara divinității ar avea vreun sens. Bine‑nțeles că nu!

“În neurochirurgie lucrurile sunt ceva mai complicate decât s‑ar părea și asta pentru că în cazurile grave, în cancere, în metastaze, te uiți spre Cer și aștepți ca Dumnezeu să te ajute să iei decizia cea mai înțeleaptă. De obicei, eu mă rog de când pacientul vine la consultație până în momentul în care iau decizia de a‑l opera”.

Dr. Mindea mărturisește că legătura sa „trainică și statornică” cu Dumnezeu se datorează în mare parte bunicii sale:

„Ea ne ducea la biserică, ea ne‑a deslușit taina rugăciunii și tot alături de ea am început să postim încă de pe la cinci‑șase ani. Chiar dacă eram relativ mici, de la ea am învățat cât de important este să fim cuviincioși, să fim buni cu cei de lângă noi, dar mai ales să învățăm să facem o jertfă cât de mică pentru Dumnezeu, Care ne dăruiește atât de mult”.

PUBLICITATE

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close