PUBLICITATE
Sfaturi duhovnicesti

PS Ignatie: „Unii cred că dacă postează pe o reţea de socializare un comentariu negativ la adresa cuiva, acel rău are un efect unilateral. Se înşală! Nu fac altceva decât să se otrăvescă pe ei înşişi”!

PUBLICITATE

«Cel ce caută binele dobândeşte bunăvoinţa Domnului, iar cel ce umblă după rău va da peste el» (Pildele lui Solomon 11, 27):

„Înţeleptul Solomon ne îndeamnă să căutăm binele. Nu cred că acest îndemn este o simplă metaforă.

Aşa cum inima noastră tânjeşte după stări sufleteşti, după oameni de care ne este foarte drag şi pe care vrem să îi avem în preajmă, făcând tot ceea ce este posibil ca să accedem la ceea ce sufletul nostru năzuieşte, cred că, la fel, ar trebui să fim angajaţi, cu întreaga noastră fiinţă, să căutăm binele.

Înţeleptul Solomon ne spune că atunci când căutăm binele, nu facem altceva decât să dobândim bunăvoinţa lui Dumnezeu.

Şi în relaţiile dintre oameni, un om bun, un om cu inimă smerită, cu sufletul senin, se bucură întotdeauna de bunăvoinţă, de dragoste din partea semenilor săi.

Cu atât mai mult, când suntem angajaţi în a căuta binele, în toate faţetele pe care le poate lua, evident că dobândim bunăvoinţa şi dragostea lui Dumnezeu”.

„În acelaşi verset ni se spune un lucru în antiteză: «cel care umblă după rău, va da peste el». Nu este de prisos o asemenea exprimare? Cine caută răul este evident că va da peste el.

Nu este o simplă redundanţă! Este o formă de atenţionare.

Oamenii care umblă după rău se vor întâlni cu el.

Mai ales când ne propunem să facem rău cuiva. Suntem meschini, duplicitari, răutăcioşi şi credem că acel rău, pe care ne propunem să îl facem, nu ne poate atinge.

Îl îndreptăm exclusiv înspre cel cu care vrem să ne comportăm necuviincios. Cel puţin aşa gândeşte mintea noastră, în nepriceperea şi imaturitatea ei spirituală.

Răul pe care îl facem semenilor noştri, chiar dacă gândim că nu ne atinge, este cel care ne zdrobeşte cel mai tare. Mai mult decât răul pe care ni-l facem nouă înşine.

Este mult mai distructiv, mai nociv şi mai toxic. Cred că în felul acesta s-a gândit Înţeleptul Solomon când a spus că cel care umblă după rău va da în mod negreşit peste el.

Umbli să faci rău aproapelui tău, iar răul acela se va întoarce ca un bumerang asupra ta şi cu o intensitate mult mai mare de cum i-ai dat tu drumul, din sufletul tău.

În această perioadă a Postului Mare ar trebui să ne angajăm în a căuta, în orice conjunctură a vieţii noastre, binele, pentru ca în felul acesta să dobândim bunăvoinţa lui Dumnezeu, de care avem atâta nevoie”.

„Să fim foarte atenţi! Răul pe care îl îndreptăm împotriva semenilor este un rău care se va întoarce. Are efect de recul şi se va întoarce cu o forţă zdrobitoare asupra fiinţei noastre.

Am putea actualiza îndemnul Înţeleptului Solomon mai ales pentru cei prezenţi în spaţiul virtual.

Unii cred că dacă postează pe o reţea de socializare un comentariu negativ la adresa cuiva, a unei instituţii sau la adresa credinţei unui om, acel rău are un efect unilateral. Se înşală!

Cei care se angajează într-o asemenea întreprindere răutăcioasă nu fac altceva decât să se otrăvescă pe ei înşişi.

Este o amăgire să gândeşti că răul, pe care îl scoţi din tine ca o săgeată, pe care o îndrepţi spre semenul tău, nu are cum să vină şi înspre tine”.

PUBLICITATE

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close