PUBLICITATE
Sfaturi duhovnicesti

Întâmpinarea Anului Nou: 10 reguli!

PUBLICITATE

Întâmpinarea Anului Nou. Nu întreceţi măsura!

O sărbătorire rezonabilă este permisă, dacă aduce bucurie oamenilor. Este important ca toate să fie cu măsură, după sfatul sugerat de cuviosul Ambrozie de la Optina: „Uite, Meliton, ține-te de tonalitatea de mijloc, vei lua mai ridicat, nu-ţi va fi ușor, iar dacă mai jos, poţi aluneca, iar tu, Meliton, ține tonul de mijloc. „

Nu este un păcat această sărbătoare, ci modul în care se serbează ea. Și dacă în noaptea de Anul Nou iniţial te vei ruga, vei încearca să-i ierţi pe toți și nu vei ţine minte răul pricinuit de cineva, atunci, fiind împăcat cu toţi, poţi și să urezi un An Nou fericit, și să bei un pahar de șampanie, și să mănânci o felie de mandarină. Văzând fețele noastre fericite, și Domnul se va bucura.

Întâmpinarea Anului Nou. Întâlnirea cu rugăciune

In unele biserici, în noaptea de 31 decembrie are loc privegherea de noapte și imediat după asta – Sfânta Liturghie. Se adună la această Liturghie de noapte oamenii care şi-ar dori să intre în Anul Nou cu Hristos. Va puteți imagina: în jur agitaţie, țipete, explozii,iar în biserică are loc ceva total deosebit – rugăciunea.

Să nu încălcăm pacea

Putem servi şi un pahar de şampanie şi poate nu unul singur, doar că ar trebui să ne ghidăm şi de cuvintele Sfântului Apostol Pavel: „Toate îmi sunt îngăduite, dar nu toate îmi sunt de folos. Toate îmi sunt îngăduite, dar nu mă voi lăsa biruit de ceva.”

Să medităm la fericire

Ah, dacă oamenii, în goana lor după fericirea instantanee, ar găsi puterea să se oprească, să mediteze şi să privească în adâncurile vieții! Dacă ar auzi ce cuvinte, ce voce li se adresează lor din această adâncime. Dacă ar ști ce este adevărata fericire! „Şi bucuria voastră nimeni nu o va lua de la voi!” Dar oare nu despre această bucurie, pe care nu o mai putem pierde, visăm atunci când bate ceasul? Dar cât de rar medităm la acestea! De parcă ne este frică şi  tot amânăm: nu astăzi, dar mâine şi poimâine ne vom ocupa de cele veşnice! Nu astăzi. Există încă timp. Dar este foarte puţin timp! Încă un pic şi săgeata va atinge ultima destinaţie. Atunci ce să mai aşteptăm? Doar uite aici, alături stă: „Iată, eu stau la uşă şi bat”. Şi dacă nouă nu ne-ar fi frică să-L privim şi să-L primim, atunci am descoperi o aşa lumină, bucurie şi plinătate care ne-ar permite să înțelegem ce înseamnă cu adevărat fericirea.

Să dirijăm distracția

În cazul în care la masa de Anul Nou sunt de așteptat glume de prost gust şi vorbe obscene, trebuie să încercăm să luăm inițiativa în mâinile proprii. Dacă este o sărbătoare în familie, şi nu o seară în mijlocul unor oameni despre care se știe că va fi mai puţin cuviincioasă, trebuie să ne pregătim din timp. Găsiţi un film bun, care să fie interesant pentru toţi cei prezenţi, meditaţi la posibilele subiecte de conversație, găsiţi ceva interesant care ar putea fi relatat, pregătiţi o seară care să fie interesantă pentru toată lumea și, totodată, una decentă.

Întâmpinarea Anului Nou. Fără dragoni și crocodili

De transformarea Anului Nou într-o sărbătoare păgână se face vinovată şi asocierea fiecărui an cu un careva animal. Această tradiție s-a înrădăcinat în virtutea beneficiului ei comercial, în special, pentru mulți producători şi vânzători de suvenire. Critic ar trebui să tratăm şi diferite ritualuri legate de Anul Nou, superstiții, înfăptuirea cărora la 31 decembrie, ar aduce un an plin de noroc.

Să facem un bilanţ al anului trecut

Ar fi frumos pentru toată lumea ca în aceste momente să încercăm să acționăm contrar cuvintelor: „Trec anii, anii noștri ca păsările zboară, și nu avem timp să privim înapoi.” Prin aceea e și valoroasă sărbătoarea Anului Nou, de obicei noi într-adevăr nu găsim nici un moment ca să privim înapoi, dar vine o zi când nu mai putem amâna. Ar trebui să părăsim agitația și vârtejul din jur înainte de a trece pragul noului an şi să facem un bilanţ. Iar apoi să-I mulţumim lui Dumnezeu pentru anul trăit, să-I cerem iertare pentru ceea ce a fost făcut împotriva poruncile Lui şi să-I cerem binecuvântăre pentru anul următor.

Să mi-i uităm pe cei care îngheață

Dacă vedeți o persoana îngheţând în stradă, nu treceţi indiferenţi, sunaţi serviciile de asistenţă medicală sau socială, asigurându-vă de pe acum că știţi numărul de contact al acestora. Astfel puteţi salva viața cuiva!

Întâmpinarea Anului Nou. Donaţi sânge

Este destul de complicat şi pe parcursul anului cu donatorii de sânge. Iar în zilele de Anul Nou vine chiar o catastrofă. Dacă nu aveți contraindicații, atunci sunteţi așteptat!

Să-i felicităm pe acei, pe care nimeni nu-i va felicita

O vecină singuratică? O enoriaşă în vârstă de la biserică, al cărei nume nici nu-l cunoaşteţi? O familie numeroasă, căreia îi este greu să găsească mijloace pentru cadourile copiilor? În jurul nostru sunt o mulțime de oameni pe care nu are cine să-i felicite cu ocazia Anului Nou și a NaşteriiDomnului. Iar în zilele de sărbătoare singurătatea este mai grea ca oricând.

PUBLICITATE
Tag-uri

Articole asemanatoare

Back to top button
Close