Povestea preotului Dan Damaschin, care are grija de peste 4.000 de copii
Povestea preotului Dan Damaschin. Preotul Dan Damaschin are grija de peste 4.000 de copii. E un fel de „Maica Tereza” a saracilor Iasiului.
Dan Damaschin, preot la Maternitatea “Cuza Voda din Iasi, are o tolba mare, plina cu fapte dintre cele mai sublime.
Povestea preotului Dan Damaschin. E usor sa iubesti oameni frumosi, bogati, parfumati, educati.
Dar ce facem cu cei saraci, murdari, analfabeti? Stie parintele Damaschin. “Ii iubim, pur si simplu”. Aceea e iubirea adevarata, care nu cere nimic la schimb. “Pastorul cel bun isi pune sufletul pentru oile sale”, (Ioan 10:11), relateaza kanald.ro
Desi e vedeta nationala, a ramas modest, firesc, smerit. A vorbit despre cei 4.000 de copii pe care-i are in grija, in cele mai sarace sate ale Europei, despre saracie si plecarea a milioane de romani spre alte zari, care au lasat acasa alte milioane de inimi pline cu dor.
A povestit despre cele doua vile pe care le-a construit pentru doua familii cu 10 si 8 copii. A infiintat asociatia “Glasul Vietii”, determinand sute, mii de mame sa nu avorteze, oferindu-le acoperis si speranta. “Casa Vietii”, complex cu zeci de garsoniere, l-a dedicat fetelor insarcinate, speriate si repudiate de familie si societate.
El, preot de maternitate, cu masina personala, a luat mama si copilul nou-nascut si i-a dus acasa, in satele medievale ale Moldovei. Casa se prabusea, saracia urla, iar in curte era un sot alcoolic si inca cinci copii.
A strans bani, le-a construit o casa, le-a cumparat o vaca, a trimis copiii la scoala in Iasi, platindu-le studiile, mancarea si gazda. Iar asta de sute de ori! Deja nu mai discutam despre un preot, ci de un miracol ambulant. De fapt, asta e definitia preotului: “Miracol Ambulant”. Cel putin, Isus era. Cum reuseste parintele Damaschin? Cu iubire, cu foarte multa iubire si sacrificiu.
Dan Damaschin da piept cu grotescul lumii. E un fel de “soldat” in prima linie, intr-un razboi inegal, acela dintre iubirea lui si egoismul nostru. O face pentru ca noi sa nu parasim “zona de confort” a orizontului stramt si meschin.
E un “haiduc”, ce ia de la bogati si da la saraci, lasandu-si “victimele” nu ingrozite, ci pline de iubire si sens. A miscat cele mai impietrite inimi, facand sa iasa bani din buzunare “cusute”, impresionand prin seriozitate, transparenta si simplitate.
Nu-i e rusine sa ceara si nu se simte cersetor. “Doar nu cer pentru mine, ci pentru copii”, imi spune. De fapt, aici e miezul. Cand iubesti muti si munti. Nimic nu e greu ori imposibil, mai noteaza sursa citata.