PUBLICITATE
Manastiri si Biserici

„Corpul morților nu este gunoi de reciclat”. Reacție a Bisericii Ortodoxe din Grecia după inaugurarea primului crematoriu uman din țară

PUBLICITATE

”Corpul morţilor nu este gunoi de reciclat”. Cu acest puternic mesaj inclus într-un pliant distribuit duminică în toate parohiile din ţară, Biserica Ortodoxă greacă a dorit să arate clar că nu acceptă incinerarea, nici îngroparea urnelor, nici slujbe funerare pentru cei care optează pentru această soluţie, scrie luni EFE.

Biserica a reacţionat astfel la recenta inaugurare a primului crematoriu din Grecia, ultima ţară din Uniunea Europeană care încă nu avea incineratoare.

Rezistenţa clerului a fost acerbă, astfel încât proiectul de a deschide un crematoriu a fost amânat timp de decenii. Cel care tocmai a fost inaugurat în urmă cu două luni la Ritsona, la 70 km de Atena, este doar privat deoarece, deşi există multe localităţi care au avut în vedere astfel de iniţiative de când s-a aprobat legea corespunzătoare în 2006, presiunea ierarhiei ecleziastice este foarte puternică, continuă agenţia spaniolă de presă.

Omul trebuie să fie îngropat asemenea lui Iisus

“Îngroparea corpului uman este ceva natural, iar Biserica nu are dreptul să meargă contra naturii”, spune, pentru EFE, Serafim Dimitriu, preot într-o parohie din Atena. Pentru acesta, lucrurile sunt foarte simple: corpul lui Iisus a fost îngropat şi asta trebuie să se întâmple cu orice creştin care moare.

De aceea, urnele nu îşi au locul într-un cimitir ortodox. Cu toate acestea, legea nu o împiedică, deoarece cimitirele sunt în responsabilitatea municipalităţilor.

Maria Papapetru împărtăşeşte această viziune ortodoxă. “Sunt de acord cu Biserica în faptul că nu trebuie să existe o slujbă funerară pentru cei care aleg incinerarea, deoarece cel care decide să se lase incinerat nu acceptă nici restul învăţăturii Bisericii. De aceea, nici nu va cere slujbă”, a fost de părere aceasta la ieşirea din biserica Sfântul Dimitrie din Atena.

Preotul Dimitriu reprezintă curentul majoritar din Biserică, dar există şi cei care gândesc altfel. “Este o atitudine indicativă a spiritului provincial al Bisericii elene, fără nicio justificare teologică”, susţine Andreas Aryirópulos, teolog şi profesor de religie.

Patriarhia Constantinopolului, cea mai înaltă instanţă a Bisericii ortodoxe, nu numai că acceptă incinerarea, ci chiar a modificat uşor slujba funerară pentru a include persoanele care au optat pentru aceasta, explică profesorul menţionat.

“Nimeni nu-l poate acuza pe Patriarh ca eretic”, consideră Aryirópulos şi adaugă că în toată Europa, cu excepţia Greciei, ortodocşii pot alege între îngropare şi incinerare.

PUBLICITATE

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close